ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Την παρέμβαση του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Σωκράτη Ξυνίδη ώστε να προχωρήσουν μία σειρά έργων που έχουν προγραμματισθεί μέσω του ΕΣΠΑ για το Δήμο Γρεβενών ζήτησε ο Δήμαρχος Γρεβενών κ. Δημοσθένης Κουπτσίδης κατά τη διάρκεια της 3ης Γενικής Συνέλευσης Βιομηχανιών Δυτικής Μακεδονίας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011 στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων «Πέτρος Σιούλης» παρουσία του Υπουργού, τονίζοντας ότι η υλοποίησή τους είναι σημαντική για το Δήμο.
«Είμαστε μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που όμως το Πάρκο της Βόρειας Πίνδου δημιουργεί μία σειρά ζητημάτων, όπως πολύ σωστά τοποθετήθηκε ο Βουλευτής του Νομού μας κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη «Διατήρηση της Βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις», ώστε να ξεμπλοκάρουμε από τα Περιβαλλοντικά ζητήματα μίας σειράς έργων των Γρεβενών, με κυρίαρχο όλων του σημαντικότερου τουριστικού πόλου, του Χιονοδρομικού Κέντρου της Βασιλίτσας. Πρέπει τόνισε η Πολιτεία να προσεγγίσει με διαφορετικό τρόπο τα ζητήματα που αφορούν την περιοχή γύρω από το Χιονοδρομικό Κέντρο αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Πάρκου της Βόρειας Πίνδου.
Όταν μιλάμε για ανάπτυξη μίας περιοχής, θα πρέπει να γίνονται και κάποιες εξαιρέσεις προκειμένου να υλοποιηθούν έργα ανάπτυξης στην περιοχή, παρακάμπτοντας κάποια τυπικά ζητήματα που αφορούν περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, χωρίς να πειραχθεί το περιβάλλον.
Ένα τέτοιο ζήτημα αφορά την αξιοποίηση του Χιονοδρομικού Κέντρου, το οποίο όπως τόνισε είναι το καλύτερο στην Ελλάδα και στο οποίο έχουν να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις τα τελευταία δέκα επτά (17) χρόνια. Σήμερα μοιάζει να είναι σε πρωτόγονη κατάσταση λείπει μηχάνημα τεχνητής χιόνωσης, λείπουν τηλεκαμπίνες ενώ είναι απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός των Λίφτ. Όλα τα ανωτέρω θα αναδείξουν την περιοχή σε σημαντικό τουριστικό πόλο και θα συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη των Γρεβενών τονίζοντας ταυτόχρονα ότι ήδη υπάρχει η δέσμευση της Υπουργού κας Μπιρμπίλη για εξαίρεση του Χιονοδρομικού Κέντρου της βασιλίτσας.
Εξαίρεση ζήτησε και για το Δρόμο Γρεβενά-Βασιλίτσα, ο οποίος είναι προενταγμένος στο ΕΣΠΑ με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στο κομμάτι που αφορά τη Βόρεια Πίνδο και πιο συγκεκριμένα μετά το Πολυνέρι,η περιοχή είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα Natura.
Ένα έργο το οποίο τόνισε έχει προετοιμασθεί από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών το προηγούμενο διάστημα και το οποίο πρέπει να θεωρηθεί ως συνοδευτικό έργο του Χιονοδρομικού Κέντρου, έργο τουριστικό, και να εξαιρεθεί.
Είναι δύο μεγάλες παρεμβάσεις, οι οποίες θα ανοίξουν νέους αναπτυξιακούς ορίζοντες για το Δήμο μας.
Στη συνέχεια του χαιρετισμού του ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε στο ΒΙΟΠΑ. Έχει προετοιμασθεί από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών, έχει συσταθεί φορέας και είναι η ΒΙΟΠΑΝΓΡΕ. Έχουμε ήδη προεπιλέξει θέσεις τόνισε , οι δύο βρίσκονται στο Δήμο Γρεβενών και η άλλη στο Δήμο Δεσκάτης.
Στο Δήμο Γρεβενών, η μία είναι στον Κόμβο του Ταξιάρχη και η άλλη στον Κόμβο της ΕΛΥΝ. Προτεινόμενος χώρος ο Κόμβος της ΕΛΥΝ, ο οποίος είναι πιο  κοντά στο σημείο που προτείνουμε να κουμπώσει ο Ε65.
Η Μελέτη του έργου τόνισε ο κ. Δήμαρχος είναι ολοκληρωμένη, υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες τις οποίες πρέπει το Υπουργείο Ανάπτυξης να ρυθμίσει, ώστε το έργο να μπει στη διαδικασία της υλοποίησης και σε αυτό  ζήτησε την παρέμβαση του κ. Υπουργού. Είναι ένα έργο το οποίο θα δώσει την ευκαιρία στους επενδυτές όχι μόνο των Γρεβενών αλλά και άλλων Νομών, να εγκαταστήσουν τις επιχειρήσεις τους στο Δήμο μας, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των Γρεβενών».
Τον κ. Δήμαρχο συνόδευε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κόραβος.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο κ. Δήμαρχος  παρέστη στην εκδήλωση κοπής της Πίτας του Συλλόγου Γρεβενιωτών Προστασίας και Διατήρησης του Φυσικού Περιβάλλοντος «Ποιότητα Ζωής», στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Γρεβενών.
Τον κ. Δήμαρχο συνόδευε ο Αντιδήμαρχος Γρεβενών κ. Παρασκευΐδης.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΑΡΧ. ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΚΟΥΠΤΣΙΔΗ 2011-2014












Παλαιοντολογικό Μουσείο Μηλιάς

Χιονοδρομικό Βασιλίτσας


Πλατεία Ελευθερίας Γρεβενά