ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΥ

Ομιλία της Δρ. Αρχαιολόγου ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΥ- ΜΕΝΤΕΣΙΔΗ Προϊσταμένης της Λ΄ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασσικών Αρχαιοτήτων
με Θέμα: "Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟΝ Ν. ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 2004 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ'' έγινε στην ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ την Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009 στις 8 το βράδυ. Η εκδήλωση ήταν στα πλαίσια των «ΓΙΟΡΤΩΝ ΤΥΜΦΑΪΚΗΣ ΓΗΣ 2009» που διοργανώνει ο Δήμος Γρεβενών.
Σύμφωνα με την κυρία Καραμήτρου η αρχαία Τυμφαία εκτεινόταν νότια της Ορεστίδας (περιοχή Καστοριάς) και δυτικά της Ελιμιώτιδας (Αιανή) και είχε όρια στα νοτιά της τα όρη Χάσια (ή ακόμη νοτιότερα τις πηγές του Πηνειού) και στα δυτικά της την Πίνδο.
Χωροθετείται ανατολικά της Πίνδου, στην κατά παράδοση χώρα των μακεδονικών φύλων, και εντάσσεται στην Άνω Μακεδονία, όπως ονομαζόταν στην αρχαιότητα η σημερινή Δυτική Μακεδονία. Συνδεόταν με την Ήπειρο λόγω γειτνίασης, όπως άλλωστε και με τη Θεσσαλία, παράλληλα πάντα με τις επικρατούσες διαχρονικά πολιτικές εξαρτήσεις.
Τα τελευταία χρόνια η Τυμφαΐκή γη ερευνάται, με ανασκαφές σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους και έρχονται στο φως ευρήματα πολλών εποχών, τα οποία θεωρούνται πολλαπλά σημαντικά για τον ανερεύνητο Νομό Γρεβενών.
Για πρώτη φορά τεκμηριώνεται ανασκαφικά η μυκηναϊκή παρουσία, καθώς και η μακεδονική αμαυρόχρωμη κεραμική, της οποίας φορείς θεωρούνται τα μακεδονικά και δωρικά φύλα. Οι αρχαϊκές ταφές με τα πλούσια κτερίσματα μαρτυρούν την ύπαρξη οικισμών με δομές μόνιμου αστικού βίου στο χώρο της Άνω Μακεδονίας με υψηλό βιοτικό και πολιτιστικό επίπεδο και πλούσιες επαφές με τη νότια Ελλάδα. Άλλωστε και η έρευνα στην Αιανή και στον Νομό Κοζάνης, που έχει προηγηθεί, απέδειξε ότι ακμαίοι και οργανωμένοι (Οικισμοί υπήρχαν στην Άνω (Δυτική) Μακεδονία πολύ πριν την ενοποίηση του μακεδονικού ελληνισμού από τον Φίλιππο Β', στον οποίο κάποτε οι ιστορικοί απέδιδαν την ίδρυση των πρωιών πόλεων-αστικών κέντρων.
Θέμα της ομιλίας ήταν η αρχαιολογική έρευνα και ειδικότερα οι ανασκαφές που άρχισαν εντατικά από το 2004-2005, οπότε και υπήχθη ο Νομός στην Λ' Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης-Γρεβενών με έδρα το Αρχαιολογικό Μουσαίο Αιανής. Η πρώτη ενότητα περιελάμβανε την Έρευνα στα Πριόνια και την Κνίδη, για τις ανάγκες κατασκευής της Εγνατίας Οδού και λειτουργίας εργοστασίου αργίλου αντίστοιχα. Η δεύτερη ενότητα την Έρευνα στο μέσο ρου του Αλιάκμονα (Φράγμα Ιλαρίωνα), και στις μεγάλες ανασκαφές που πραγματοποιούνται σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους που πρόκειται να κατακλυστούν από το φράγμα.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΑΣΤΑΜΑΝΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ




Παλαιοντολογικό Μουσείο Μηλιάς

Χιονοδρομικό Βασιλίτσας


Πλατεία Ελευθερίας Γρεβενά