ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΤΑ

 

Δήμαρχος Γρεβενών: Ασφυκτικό το πλαίσιο λειτουργίας για τους ΟΤΑ από τις ανεκπλήρωτες οικονομικές υποχρεώσεις της Κυβέρνησης
Ανάγκη για δυναμική διεκδίκηση
Με αφορμή την συμμετοχή του στο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα, ο Δήμαρχος Γρεβενών κ. Γιώργος Νούτσος έδωσε συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα 25-1-2010, αναφερόμενος κυρίως στην κρίσιμη οικονομική παράμετρο., το τεράστιο οικονομικό ζήτημα που προκύπτει από τις οφειλές της κυβέρνησης προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο Δήμαρχος Γρεβενών πήρε μέρος στο δημόσιο διάλογο κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, τοποθετούμενος με σαφήνεια για το κεντρικό ζήτημα της αξιοπιστίας.
Πως μπορεί δηλαδή κάποιος να σταθεί θετικά έναντι του εγχειρήματος του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, του σχεδίου διοικητικής μεταρρύθμισης, όταν τα πολλαπλώς υποσχεθέντα κονδύλια (χρήματα που προορίζονται για τον πολίτη)  δεν φτάνουν ποτέ στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Μια σαφή ρήτρα, κόκκινη γραμμή που τέθηκε και από τα προηγούμενα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ, δεν τηρήθηκε με αποτέλεσμα την τραγική και αδιέξοδη κατάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την δημιουργία οξύτατων κοινωνικών προβλημάτων με την αδυναμία πληρωμής μισθοδοσιών. Στο Δήμο Γρεβενών οι υπάλληλοι στις κοινωνικές δομές (Βρεφονηπιακοί Σταθμοί και ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ) είναι απλήρωτοι για μήνες, ενώ το έργο που προσφέρουν είναι ανεκτίμητης αξίας.
Σωρευτικά είπε ο κ. Νούτσος δημιουργείται ένα ασφυκτικό-απειλητικό πλαίσιο λειτουργίας, με αποτέλεσμα η Τοπικά Αυτοδιοίκηση να αδυνατεί να λειτουργήσει κανονικά και φυσικά να εξυπηρετήσει τους πολίτες.
Καταλήγοντας ο Δήμαρχος Γρεβενών τόνισε την ανάγκη στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ την 28-2-2010, να υπάρξει διαβεβαίωση για οριστική τήρηση των οικονομικών υποχρεώσεων της κυβέρνησης. «Απευχόμαστε οριακές καταστάσεις», είπε ο κ. Νούτσος, «Θέλουμε όμως σαν Δήμος Γρεβενών να ανταποκριθούμε με επάρκεια στις υποχρεώσεις που αναλάβαμε μετά τις συγκεκριμένες κυβερνητικές δεσμεύσεις. Και για αυτό θα είμαστε απόλυτα διεκδικητικοί».
Ας σημειωθεί ότι συνεχής και λεπτομερής ήταν η αναφορά του Δημάρχου σε συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία και θέματα, όπως αυτά αποτυπώθηκαν και στις αποφάσεις του Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ:
1. Δεν έχει κατανεμηθεί η τελευταία δόση από την οφειλή του δημοσίου για τη κάλυψη του κόστους μεταφερθεισών αρμοδιοτήτων 2008, ύψους 62,5 εκ. €
2. Δεν έχει κατανεμηθεί η τελευταία δόση από την μη παρακράτηση ΘΗΣΕΑ, ύψους 88 εκ. €. Υπενθυμίζεται ότι αυτοί είναι πόροι της ΤΑ που χρηματοδοτούν κυρίως μισθοδοσία και ανελαστικές δαπάνες
3. Έναντι της τέταρτης δόσης της ΣΑΤΑ ύψους 127 εκ. € έχουν κατανεμηθεί μόνο 50 εκ. €. Αναμένονται τα υπόλοιπα 77 εκ. €
4. Στους ΚΑΠ του 2010 γίνεται παρακράτηση για «ΘΗΣΕΑ».
5. Να υπάρξει πρόβλεψη για την κάλυψη της μισθοδοσίας των μονιμοποιηθέντων με το ΠΔ 164/04 και των λειτουργικών δαπανών των κοινωνικών δομών
6. Μεγάλη απώλεια, από 36,6 εκ. €, στον προϋπολογισμό του 2009, σε 23 εκ. €, στον προϋπολογισμό του 2010, εμφανίζει η επιχορήγηση των ΔΕΥΑ
7. Η ΣΑΤΑ προϋπολογίζεται στα 800 εκ. €, από 1.107 εκ. € που ήταν η αντίστοιχη ΚΥΑ του 2009.
8. Στα τέλη κυκλοφορίας υπάρχει διαφορετικός κωδικός για τα τέλη που επιβάλλονται με την χορήγηση ειδικού σήματος, (τέλη που συμμετέχει η ΤΑ) (κωδ. 1363) και τα τέλη περιβαλλοντικής επιβάρυνσης οχημάτων (κωδ. 1364).
9. Η Κυβέρνηση οφείλει να επιστρέψει τα 80 εκ. € που παρακρατήθηκαν από τους πόρους της Αυτοδιοίκησης για την υλοποίηση του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης, το οποίο τελικά με ευθύνη της Κυβέρνησης δεν υλοποιείται.
10. Να αποκατασταθεί ο φορολογικός συντελεστής του τέλους παρεπιδημούντων στο 2%.
11. Να ολοκληρωθεί η αποπληρωμή των έργων του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΚτΠ.
12. Να παραταθεί η ρύθμιση των χρεών των Ο.Τ.Α. σε ΙΚΑ και Δημόσιους Οργανισμούς.

ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΗ ΘΗΤΕΙΑ 2007-2010 - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ ΝΟΥΤΣΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 2007-2010
Παλαιοντολογικό Μουσείο Μηλιάς

Χιονοδρομικό Βασιλίτσας


Πλατεία Ελευθερίας Γρεβενά