Η ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ (ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες, 24 Ιουνίου, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ το γευστικό αφιέρωμα στους «θησαυρούς» της γης των Γρεβενών που συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Φίλων Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ και ο Δήμος Γρεβενών με τίτλο “Η Γαστρονομία των Γρεβενών στο Τελλόγλειο”.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης, βουλευτής Γρεβενών Χρήστος Φώλιας, ο δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Νούτσος, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων Τελλογλείου, αντιπρύτανης ΑΠΘ Ανδρέας Γιαννακουδάκης, ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης Λουκάς Ανανίκας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο Πρόεδρος του Ν.Σ. της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Γρεβενών κ. Ανδρέας Τόσκας, οι αντιδήμαρχοι Γρεβενών Δέσποινα Ασλανίδου και Οδυσσέας Βλάχος, ο Τούρκος πρόξενος Χακάν Αμπατσί, ο επίτιμος πρόξενος Ιταλίας Χρήστος Σαραντόπουλος, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Τελλογλείου και πρύτανης ΑΠΘ Αναστάσιος Μάνθος, η αντιπρύτανης ΑΠΘ Αθανασία Τσατσάκου, η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων Τελλογλείου Αικατερίνη Δούκα-Καμπίτογλου, η Γεν. Γραμματέας του Δ.Σ. του Τελλογλείου Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Νικόλαος Μουσιόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Γιώργος Σκόδρας, η διευθύντρια του Ιταλικού Ινστιτούτου Maria-Rosa Girace και πολλοί άλλοι.
Την εκδήλωση προλόγισε μουσικά ο 23χρονος Γρεβενιώτης πιανίστας Γιώργος Καραγιάννης.
Το μενού της βραδιάς επιμελήθηκε ο σεφ του εστιατορίου του Τελλόγλειου Ιδρύματος «ArtO2», Ettore Botrini με γρεβενιώτικα προϊόντα, όπως τα φημισμένα μανιτάρια της περιοχής, τυροκομικά, βιολογικά όσπρια, άλευρα, βιολογικά κρέατα και κρασιά.
Η ιδιαιτερότητα και η μοναδικότητα των προϊόντων της περιοχής δεν έγκειται μόνο στο ότι τα Γρεβενά έχουν ανακηρυχθεί επίσημα εδώ και περίπου δύο χρόνια «Πόλη του μανιταριού», αλλά και στο ότι στο νομό Γρεβενών το 20% των προϊόντων που παράγονται είναι βιολογικής καλλιέργειας, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα ο μέσος όρος δεν ξεπερνάει το 4% και στην Ευρώπη το 7%, όπως υπογράμμισαν στην χτεσινή εκδήλωση τόσο ο κ. Φώλιας, όσο και δήμαρχος Γρεβενών κ. Νούτσος.
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της δράσης των Φίλων του Τελλόγλειου Ιδρύματος για τη σταθερή σχέση των μελών του Συλλόγου με το Ίδρυμα και την ενδυνάμωση των επαφών του με Φορείς και Φίλους και εκτός της πόλης της Θεσσαλονίκης. Ο Δήμος Γρεβενών είναι ένα απτό δείγμα αυτής της πρωτοβουλίας.


ΛΕΖΑΝΤΕΣ
1. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Νούτσος.
2. Την εκδήλωση προλόγισε μουσικά ο ταλαντούχος 23χρονος Γρεβενιώτης πιανίστας Γιώργος Καραγιάννης.
3. Ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ Νικόλαος Μουσιόπουλος, η Γεν. Γραμματέας του Δ.Σ. του Τελλογλείου Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.
4. Ο δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Νούτσος, ο σεφ του «ArtO2», του εστιατορίου στο Τελλόγλειο, EttoreBotrini και ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης, βουλευτής Γρεβενών Χρήστος Φώλιας.
5. Το μενού της βραδιάς επιμελήθηκε ο EttoreBotrini με γρεβενιώτικα προϊόντα, όπως τα φημισμένα μανιτάρια της περιοχής, τυροκομικά, όσπρια, άλευρα, κρέατα και κρασιά.

ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΗ ΘΗΤΕΙΑ 2007-2010 - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ ΝΟΥΤΣΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 2007-2010
Παλαιοντολογικό Μουσείο Μηλιάς

Χιονοδρομικό Βασιλίτσας


Πλατεία Ελευθερίας Γρεβενά