ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Νέο πλαίσιο ανάπτυξης
στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Στις σημαντικότατες εξελίξεις που αφορούν τα οικονομικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Γρεβενών κ. Γιώργος Νούτσος, σε συνέντευξη του την 24-5-2009.
Βρισκόμαστε στον τερματισμό του αδιεξόδου είπε ο κ. Δήμαρχος για τη γνωστή δυσχερέστατη οικονομική κατάσταση και την αδυναμία πολλών δήμων να ανταποκριθούν σε πιεστικές οικονομικές καταστάσεις (όπως τη μισθοδοσία και μάλιστα εργαζομένων από μεταφερόμενες στους ΟΤΑ αρμοδιότητες).
Μια σειρά από θετικές εξελίξεις δείχνουν πως η κυβέρνηση λέει όχι στις περιφερειακές ανισότητες και αναγνωρίζει πως πρέπει να συγκρατηθεί η απασχόληση στην περιφέρεια. Ο κ. Νούτσος παράθεσε συγκεκριμένα στοιχεία:
  • Την αύξηση κατά 20,73% στην μηνιαία δόση των ΚΑΠ. Οι τακτικοί πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενισχύονται με 120 εκατομμύρια ευρώ σε όλους τους Δήμους και άλλα 265 εκατομμύρια στους ΟΤΑ αφού δεν θα γίνονται παρακρατήσεις από το Πρόγραμμα Θησέας. Και 80 εκατομμύρια ευρώ δίνονται για τους σχολικούς φύλακες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες που ήδη πέρασαν στην τακτική μισθοδοσία.
  • Στις ΣΑΤΑ οι αυξήσεις φτάνουν το 33%, ενισχύοντας έργα και υποδομές.
  • Την πρώτη Ιουνίου καταβάλλεται η πρώτη δόση από τα οφειλόμενα του Δημοσίου, σε ρευστό ύψους 214 εκατομμύρια ευρώ, που σημαίνει την κάλυψη λειτουργικών εξόδων και της μισθοδοσίας.
  • Με το πρόγραμμα ΚΕΔΚΕ –ΟΑΕΔ δημιουργούνται 20.000 θέσεις εργασίας στους Δήμους και τις Κοινότητες. Στο Δήμο Γρεβενών αναλογούν 36 θέσεις, ενώ το πρόγραμμα αναμένεται να λειτουργήσει αρχές Ιουλίου.
  • Δόθηκε παράταση ενός έτους στους εργαζομένους STAGE στους ΟΤΑ, ενώ σε νέο πρόγραμμα θα δοθούν 10.000 θέσεις.
  • Από 1η Οκτωβρίου ξεκινά ο νέος «ΘΗΣΕΑΣ».
  • Στο ΕΣΠΑ προβλέπεται ενίσχυση της διοικητικής μεταρρύθμισης και με νέες στέρεες οικονομικές βάσεις ο Καποδίστριας 2 θα προχωρήσει.
Ο Δήμαρχος Γρεβενών συμπερασματικά μίλησε για ένα πολύ θετικό και αισιόδοξο πλαίσιο, που δείχνει αν μη τι άλλο πως υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και δίνουν τα όπλα για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι ανάγκες του πολίτη και να ανταποκριθούν οι ΟΤΑ στο έργο τους.

ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΗ ΘΗΤΕΙΑ 2007-2010 - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ ΝΟΥΤΣΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 2007-2010
Παλαιοντολογικό Μουσείο Μηλιάς

Χιονοδρομικό Βασιλίτσας


Πλατεία Ελευθερίας Γρεβενά