Εισήγηση Δημάρχου Γρεβενών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




Εισήγηση Δημάρχου Γρεβενών κ. Γιώργου Νούτσου στην ημερίδα που διοργάνωσε το Δημοσιογραφικό Συγκρότημα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» με θέμα:
ΝΟΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
«Πράσινη» ανάπτυξη και οι δυνατότητες του προγράμματος ΠΙΝΔΟΣ

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008


****




ΓΡΕΒΕΝΑ: ΤΟΠΟΣ – ΠΡΟΤΥΠΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΤΣΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ


Με ιδιαίτερη χαρά παίρνω μέρος στη σημερινή ημερίδα, που διοργανώνει η εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Οφείλω να συγχαρώ τους εμπνευστές και όλους όσοι ασχολήθηκαν για την επιτυχή διοργάνωσή της, γιατί με αυτή τους την ενέργεια συμβάλλουν σημαντικά στην προβολή του τόπου μας, αποδεικνύουν την πίστη τους στην αναγκαιότητα έμπρακτης στήριξης της Περιφερειακής Ανάπτυξης και φυσικά δίνουν σε όλους εμάς τη δυνατότητα να μιλήσουμε για τον τόπο μας, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, τις πολλαπλές και ξεχωριστές δυνατότητες ανάπτυξης που διαθέτει.

Ήδη μέσα από τον κεντρικό τίτλο της ημερίδας, που κάνει λόγο για ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ και τη σημαντική συμβολή του προγράμματος ΠΙΝΔΟΣ σ’ αυτή, εύκολα μπορεί κανείς να συμπεράνει την κεντρική στόχευση, που όλοι οι Τοπικοί Θεσμικοί Φορείς, έχουμε θέσει ως βασική επιδίωξη των σχεδιασμών μας… Να καταστούν τα Γρεβενά ένας πραγματικά πράσινος νομός, ένας τόπος πρωτοπόρος στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, ένας προορισμός ικανός να καλύψει και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες, συνδυάζοντας άψογα σύγχρονες υποδομές, ασφαλή και γρήγορη πρόσβαση, χειμερινό και φυσικά πολυποίκιλο εναλλακτικό τουρισμό.

Έχουμε τη χαρά να ζούμε σ’ ένα ευλογημένο τόπο. Ένα τόπο που ακόμα αντιστέκεται στα δεινά της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης, που ακόμα διαφυλάσσει ως κόρη οφθαλμού το απείρου κάλλους φυσικό του περιβάλλον και φυσικά προωθεί αναπτυξιακές πολιτικές, που στόχο έχουν να τον καταστήσουν πόλο έλξης για όλους εκείνους, που αναζητούν μια διαφορετική φιλοσοφία ανάπτυξης, ένα άλλον τρόπο ζωής απόλυτα εναρμονισμένο με τις ανάγκες για ήπια, φιλική προς το περιβάλλον, οικολογικά ευαίσθητη, κυριολεκτικά “πράσινη” ανάπτυξη.

Αυτή η πολιτική φιλοσοφία διαπνέει φυσικά όλη τη θεσμική τοπική διοικητική ιεραρχία και αποτελεί εφαλτήριο όλων των παραγόμενων πολιτικών. Σ’ αυτή την κατεύθυνση ο βουλευτής του Νομού μας και υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας οραματίστηκε, οργάνωσε, στήριξε οικονομικά και υλοποίησε το πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ με στόχο να αναδείξει υποβαθμισμένες ορεινές περιοχές, να τις ενώσει οδικά μεταξύ τους, να ξεπεράσει διοικητικά σύνορα και τοπικιστικές ιδεοληψίες, να συντηρήσει ανυπολόγιστης αξίας ιστορικούς και πολιτιστικούς θησαυρούς και να στηρίξει έτσι την ήπια, εναλλακτική και αειφόρο ανάπτυξη του τόπου μας. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το περίφημο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας και τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα δίνουν το έναυσμα για μια πορεία που ήδη απογειώνει τον τόπο μας και θα τον θέσει σε τροχιά ανάπτυξης και προοπτικής.

Στην ίδια βέβαια κατεύθυνση και η Δημοτική Αρχή, έθεσε από την αρχή της θητείας της, ως πρώτιστη προτεραιότητά της την υλοποίηση πολιτικών, που θα καθιστούσαν τη ζωή των συμπολιτών μας πιο εύκολη, πιο ποιοτική και πολιτισμένη, εναρμονισμένη στο ευρύτερο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

Δόθηκε έτσι, μέσα από τη χάραξη συγκεκριμένης στρατηγικής, έμφαση σε πολιτικές οικιστικής ανάπλασης τόσο της πόλης όσο και των τοπικών διαμερισμάτων, ανακατασκευής και ανάδειξης πάρκων και πλατειών, συντήρησης και δημιουργίας νέων παιδικών χαρών, ανάπλασης του καταπληκτικής ομορφιάς περιαστικού δάσους Θεοδωρίδη, εγκιβωτισμού και αρχιτεκτονικής ανάδειξης των δύο ποταμών που διαπερνούν την πόλη μας, του Γρεβενίτη και Δοξανίτη.

Παράλληλα ακολουθούνται πολιτικές που στόχο έχουν να αφυπνίσουν και να διεγείρουν τις πολιτιστικές ανησυχίες των συμπολιτών μας, είτε με δράσεις κατασκευής νέων σύγχρονων πολιτιστικών υποδομών (κέντρο πολιτισμού, λαογραφικό μουσείο, δημοτική πινακοθήκη, μουσείο μανιταριού), είτε με δράσεις αναπαλαίωσης και ανακατασκευής παραδοσιακών πέτρινων γεφυριών, βυζαντινών μνημείων, κτιρίων με ιδιαίτερη ιστορία και παράδοση (Μύλος Μπούσιου και το σημείο αναφοράς της πόλης μας, το Ρολόι στο κέντρο της πόλης) και του καταπληκτικής αρχιτεκτονικής σύλληψης υπαίθριου θεάτρου μας.

Καθημερινότητα λοιπόν, πολιτισμός αλλά και περιβαλλοντικές, οικολογικές και εναλλακτικές πολιτικές αποτελούν στοχεύσεις που συμβάλλουν στην επίτευξη της ανάπτυξης και της αειφορίας. Και επιτρέψτε μου εδώ να γίνω πιο συγκεκριμένος:

Η πόλη μας εδώ κι ένα χρόνο με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. πήρε τον τίτλο της Πόλης των Μανιταριών, χρίστηκε η Πρωτεύουσα των Μανιταριών στην Ελλάδα. Αξιοποίησε ιστορία και παράδοση, γνώσεις και εμπειρία ανθρώπων της περιοχής μας, την ύπαρξη χιλίων και πλέον διαφορετικών ειδών άγριων εδώδιμων μανιταριών που φύονται εδώ και έχουν ήδη αναγνωριστεί και ταυτοποιηθεί, τη διάθεση κοινωνίας και φορέων να στηρίξουν το εγχείρημα και έκανε το μεγάλο άλμα.

Η πόλη μας ήδη κοσμείται από δύο συνθέσεις γλυπτών μανιταριών σε περίοπτες θέσεις της πόλης, που αναδεικνύουν στους επισκέπτες τη διαφορετικότητά της, ενώ προχωράμε με γοργούς ρυθμούς στην υλοποίηση όλων των στόχων που θέσαμε στο ξεκίνημα αυτής μας της προσπάθειας. Αποκορύφωμα βέβαια όλων των παραπάνω, θα αποτελέσει η δημιουργία του Μουσείου του Σφυγμού της Γης (Living Earth). Ενός διαδραστικού πολυθεματικού μουσείου, που μέσα από τις αλληλοσυμπληρούμενες ενότητές του θα παρουσιάζει στον επισκέπτη την ιστορία της περιοχής μας. Γεωλογία, παλαιοντολογία, περιβάλλον και φυσικά το μανιτάρι σε μια αγαστή συνεργασία και ένα εντυπωσιακό τελικά αποτέλεσμα. Καταλαβαίνετε βέβαια, πως το άγριο μανιτάρι είναι σύμφυτο τόσο με την έννοια της αειφορίας όσο και με την επιδιωκόμενη απ’ όλους μας προοπτική της πράσινης εναλλακτικής ανάπτυξης.

Αλλάζοντας πεδίο, επιτρέψτε μου την αναφορά σε κάτι εντελώς διαφορετικό, σίγουρα όμως ιδιαίτερα ελπιδοφόρο και με ξεχωριστή αναπτυξιακή διάσταση. Σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών, τον ακαδημαϊκό, πρόεδρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου και νομπελίστα καθηγητή Χρήστο Ζερεφό και την Βασιλική Ακαδημία του Όσλο και βέβαια με την ουσιαστική συμβολή του φίλου Υπουργού Χρήστου Φώλια, καταφέραμε να προεντάξουμε ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο, πρωτοποριακό και μοναδικό σε επίπεδο χωρών της νοτιοανατολικής λεκάνης της Μεσογείου έργο, αυτό της κατασκευής του Πιλοτικού Πάρκου Εκπαίδευσης και Έρευνας για τη Ρύπανση και τις Κλιματικές Αλλαγές, με τον τίτλο ΓΕΩΣΦΑΙΡΑ. Ένα έργο επίκαιρο και πλήρως εναρμονισμένο με τις ανάγκες της παγκόσμιας επιστημονικής και όχι μόνο κοινότητας, προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ, που με την ολοκλήρωση και τη μοναδικότητά του, θα λειτουργήσει τόσο ως κέντρο σοβαρής επιστημονικής έρευνας, μουσειακής ανάδειξης και προβολής των επιστημονικών ευρημάτων, χώρος δημιουργίας σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας, όσο τέλος και ως πόλος έλξης και ανάπτυξης ενός διαφορετικού είδους τουρισμού του επιστημονικού, συνεδριακού και εκπαιδευτικού τουρισμού.

Παράλληλα ήδη εφαρμόζουμε περιβαλλοντικές πολιτικές με την κατασκευή 4 μικρών φυσικών βιολογικών καθαρισμών, που έχουν ήδη ολοκληρωθεί και τη μελέτη άλλων 6 σε αντίστοιχα Τ.Δ. του Δήμου μας. Η αλλαγή του δικτύου ύδρευσης της πόλης μας αλλά και των περισσότερων από τα Τ.Δ. θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση των τόσο αναγκαίων ποσοτήτων νερού, που τώρα δυστυχώς χάνονται στο υπέδαφος και θα βοηθήσει στην ορθολογικότερη και χωρίς προβλήματα διανομή του στους καταναλωτές.

Στο σημείο αυτό και με αφορμή τα παραπάνω, θα ήθελα για μια ακόμη φορά να κάνω επιγραμματική αναφορά, στις δυνατότητες που ως τόπος έχουμε να αξιοποιήσουμε τις σύγχρονες τεχνικές και τα φυσικά μας πλεονεκτήματα για την παραγωγή ενέργειας. Οι ΑΠΕ θεωρώ πως αποτελούν μια αναπόφευκτη αναγκαιότητα και κάθε τοπική κοινωνία, φορείς και πολίτες, έχουμε βασική υποχρέωση να τοποθετούμαστε στο θέμα αυτό με υπευθυνότητα και ρεαλισμό. Δεν πιστεύω στις άναρθρες κραυγές, ούτε βέβαια στις ισοπεδωτικές λογικές άρνησης των πάντων. Κάθε περίπτωση είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Κι έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Πάντα υπάρχει τρόπος και χώρος με συναίνεση και διάθεση για συνεργασία, να εφαρμοστούν πολιτικές που και το περιβάλλον δεν θα αλλοιώνουν και παράλληλα θα συμβάλλουν στην παραγωγή ενέργειας μέσα από την εκμετάλλευση του νερού, του αέρα, του ήλιου.

Επαναφέρω λοιπόν εδώ την πρότασή μου για τη κατασκευή του χωμάτινου φράγματος της Αετιάς, που θα λύσει το τεράστιο πρόβλημα της ύδρευσης ολόκληρου του Νομού για τα επόμενα πενήντα χρόνια και φυσικά θα συμβάλλει στην παραγωγή σημαντικών ποσοτήτων καθαρής ενέργειας, προς όφελος τόσο του περιβάλλοντος όσο και της οικονομικής κλίμακας των τοπικών κοινωνιών.

Ιδιαίτερη αναφορά επιθυμώ να κάνω σε δύο ακόμα δράσεις που θα αναδείξουν το Δήμο Γρεβενών στην κορυφή των ΟΤΑ που εφαρμόζουν πρωτοποριακές πολιτικές για την καθαριότητα και το περιβάλλον. Έχουμε ολοκληρώσει τη μελέτη για την κατασκευή ενός σύγχρονου, καινοτόμου πνευματικού συστήματος συλλογής των αστικών απορριμμάτων με την χρήση υπόγειων αγωγών. Με την εφαρμογή του θα αλλάξει εκ βάθρων η σημερινή εικόνα αποκομιδής των απορριμμάτων με τη χρήση απορριμματοφόρων και τα προβλήματα που αυτή συνεπάγεται στη λειτουργία μιας πόλης και το κυκλοφοριακό. Απ’ την άλλη, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα στοχεύουμε να εγκαταστήσουμε σύστημα τηλεθέρμασης, με ζεστό νερό, που θα παράγεται από την καύση βιομάζας. Κι εδώ πρωτοπορούμε μιας και μιλάμε για την παραγωγή ενέργειας, τόσο ηλεκτρικής όσο και θερμικής, με την χρήση μιας ανανεώσιμης καύσιμης ύλης, της βιομάζας.

Γίνεται πιστεύω αντιληπτό, απ όλα τα παραπάνω, πως ως Δημοτική Αρχή έχουμε ξεκάθαρους στόχους. Θέλουμε και παλεύουμε για την ανάπτυξη με όρους όμως που θα μας καταστήσουν μοναδικούς. Ανάπτυξη με σεβασμό στην ιστορία μας, στον πολιτισμό μας, στη φύση και στο περιβάλλον, στην καθημερινότητα του κάθε συμπολίτη μας και του κάθε επισκέπτη. Προϋπόθεση για να γίνουν πολλά από όσα ανέφερα πράξη, να ξεκινήσει κάποια στιγμή η υλοποίηση των μέτρων του ΕΣΠΑ 2007-2013. Όσο καθυστερούμε τόσο χάνεται πολύτιμος χρόνος για την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής μας σε περιοχή πρότυπο ενός “πράσινου”, διαφορετικού, αλλά συνάμα τόσο ελκυστικού προορισμού.


ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΗ ΘΗΤΕΙΑ 2007-2010 - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ ΝΟΥΤΣΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 2007-2010






Παλαιοντολογικό Μουσείο Μηλιάς

Χιονοδρομικό Βασιλίτσας


Πλατεία Ελευθερίας Γρεβενά