Αξιοθέατα Δήμου Γρεβενών

Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσα

Η περιοχή της Βασιλίτσας περιλαμβάνεται στον εθνικό κατάλογο των προστατευμένων περιοχών του δικτύου (Natura 2000).

Στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Γρεβενών, σε  απόσταση 42 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού, στην καρδιά της Πίνδου , βρίσκεται το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας.

Το χιονοδρομικό της Βασιλίτσας, είναι για ένα από τα ομορφότερα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα που κρατά χιόνι ως την άνοιξη. Διαθέτει δυο εναέριους αναβατήρες συνολικού μήκους 1.800μ. 3 κυλιόμενους αναβατήρες , baby-lift 350μ, 12 χιονοδρομικές πίστες συνολικού μήκους 7.500μ, τη μεγαλύτερη πίστα αρχαρίων στην Ελλάδα (3.860μ), πιίστα χιονοσανίδας, σχολές σκι, καταστήματα ενοικιάσεως εξοπλισμού, 2 σαλέ ημέρας και ξενώνα.

Περισσότερες πληροφορίες δείτε στο  www.vasilitsa.com

vasilitsa_2

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - Αξιοθέατα Δήμου Γρεβενών

Τα Βλαχοχώρια

Σκαρφαλωμένα στις πλαγιές της οροσειράς της Πίνδου, ανάμεσα σε κρυστάλλινα  ρυάκια και ποτάμια ,σε πυκνά δάση από πεύκα, έλατα, οξιές και ρόμπολα, σε ένα πραγματικά θαυμάσιο τοπίο είναι κτισμένα τα βλαχοχώρια, δηλαδή η Σαμαρίνα ,το Περιβόλι, η Σμήξη ,η Αβδέλλα και η Κρανιά, τα οποία ανήκουν στο νομό Γρεβενών.
Κάθε επισκέπτης μπορεί να δει και να απόλαυση το φυσικό κάλλος που προσφέρουν τα πανέμορφα δάση εκεί που ζουν διάφορα είδη ζώων και πουλιών (αρκούδες, λύκοι ,ζαρκάδια αετοί),ενώ στις πλαγιές των βουνών υπάρχουν ατέλειωτα βοσκοτόπια όπου βόσκουν αμέριμνα κοπάδια από πρόβατα και κατσίκια.. Παράλληλα ο επισκέπτης μπορεί να δει τα γραφικά εκκλησάκια τα πέτρινα γεφύρια ,δείγματα του πολιτισμού των βλάχων της περιοχής

Περιβόλι: ένα πανέμορφο χωριό το οποίο βρίσκεται περίπου 45  χιλιόμετρα από τα Γρεβενά, σε ύψος 1350  μέτρα περίπου ,μέσα σε ένα καταπράσινο πυκνό δάσος από οξιές ,ρόμπολα και έλατα., μέσα στον Εθνικό Δρυμό Πίνδου(Βάλια  Κάλντα (ζεστή κοιλάδα στ βλάχικα)).

Στην πλατεία του δεσπόζει η προτομή του Ρήγα Φεραίου,(οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού είναι από την γενέτειρα του Ρήγα ,το Βελεστίνο),και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1770 και αγιογραφίες της εποχής εκείνης.

IMG_0385

 

IMG_0387

Αβδέλλα: Κτισμένη στην πίσω πλευρά από το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας. Χωριό με πλούσια ιστορία και πολιτιστική παράδοση.

 

Σμίξη: Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 40  χιλιόμετρα από τα Γρεβενά, κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, αγαπημένος προορισμός των λάτρεων του σκι τον χειμώνα.

IMG_0396

Σαμαρίνα: Είναι το πιο φημισμένο χωριό των βλάχων και συγχρόνως το μεγαλύτερο αλλά και το ψηλότερο χωριό της Ελλάδος σε ότι αφορά το σημείο που κτίσθηκε (1500  μέτρα υψόμετρο).Οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία αλλά και τα επαγγέλματα που έχουν σχέση με το ξύλο.

Στην κεντρική πλατεία του χωριού ο επισκέπτης θα δει το ναό της κοίμησης της Θεοτόκου (Μεγάλη Παναγιά).Κτίστηκε το 1819,με χαρακτηριστικό του ένα πεύκο που φύτρωσε στο ιερό του ναού και το οποίο εξέχει πάνω από τη στέγη του ναού, ενώ οι ρίζες του δεν είναι ορατές εντός του ναού.

Ολόκληρη η περιοχή αποτελεί ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς της ελληνικής φύσης που είναι πρόκληση σε κάθε επισκέπτη για εξερεύνηση.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - Αξιοθέατα Δήμου Γρεβενών

Εθνικός Δρυμός Βάλια Κάλντα

Ο Νομός Γρεβενών, ευλογημμένος απο το Θεό, να περιλαμβάνει τη ζεστή κοιλάδα "Βάλια Κάλντα". Πρόκειται για έναν τόπο μοναδικό, περικλειόμενο από ψηλές κορυφές, με αιωνόβια ρόμπολα ηλικίας άνω των 700 χρόνων, με απέραντα δάση μαύρης πεύκης και οξιάς, σπάνια αγριολούλουδα, και πλούσια πανίδα.Το αρκουδόρεμα ,οι καταρράχτες και στα 1960μ στα οι λίμνες Φλέγγα, θα σας συναρπάσουν.

valia_kalda

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - Αξιοθέατα Δήμου Γρεβενών












Παλαιοντολογικό Μουσείο Μηλιάς

Χιονοδρομικό Βασιλίτσας


Πλατεία Ελευθερίας Γρεβενά