ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ

Νέα γιορτινή εκδήλωση από τους Γονείς Εν Δράσει


Για μια και μοναδική παράσταση στην πόλη μας η "ΦΡΙΚΑΝΤΕΛΑ, η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα".

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου στις 6 το απογευμα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Διοικητηρίου.

Πρωταγωνιστούν η μαμά Ντορότα, η μαμά Παναγιώτα και η μαμά Μαρία. Αφηγούνται η μαμά Αγγελική και η μαμά Ιωάννα. Σκηνοθετεί η μαμά Σοφία. Guest star όλα τα παιδιά που θα παρευρεθούν!

Προαιρετικά οι μικροί μας φίλοι μπορούν να φέρουν τριγωνάκι για τα κάλαντα και να φοράνε σκούφο του Άγιου Βασίλη.

Όσες μαμάδες επιθυμούν μπορούν να φέρουν τις λιχουδιές τους!

Ένα γιορτινό διαδραστικό παιχνίδι από τους Γονείς Εν Δράσει για παιδιά! Εθελοντικά, ερασιτεχνικά και με πολύ πολύ κέφι!

Απαραίτητο για όλους η καλή διάθεση!

Σας περιμένουμε!
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2016ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ


ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2016


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών συμμετέχοντας στην πανελλαδική δράση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο «ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2016», διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων από την Τετάρτη 18.5.2016 ως και την Κυριακή 22.5.2016.

Η 18η Μαΐου εορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων, αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα, που αφορά στα μουσεία ή στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το 2016, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων έχει ως θέμα «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία».

Η συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2461025903


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ


Γρεβενά:


Τετάρτη 18 Μαΐου, Δημόσια  Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών


  • Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Άρκτος» σε συνεργασία με τη   Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών και την Περιβαλλοντική Οργάνωση Αρκτούρος  (Για παιδιά Α΄/θμιας Εκπαίδευσης, τηλέφωνα επικοινωνίας: 2461025903), ώρα 11.00.


Τετάρτη 18  Μαΐου, Δημόσια  Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών


Προβολή ντοκιμαντέρ: Cave of Forgotten Dreams του Werner Herzog,  σε συνεργασία με τη  Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών και την Κινηματογραφική Λέσχη Γρεβενών, ώρα 20.00.


Παρασκευή 20 Μαΐου– Κυριακή 22 Μαΐου, 1ο χλμ. Γρεβενών-Κοζάνης  • Infostand με προβολή παρουσίασης με τίτλο «Περιβάλλον και Μνημεία: ψηφιακή περιήγηση στα Γρεβενά».

  • Αρχαιολογικός περίπατος στο γεφύρι του Αζίζ-Αγά και στο Σπήλαιο ( Ι.Μ. Κοίμησης της Θεοτόκου και στο γεφύρι της Πορτίτσας)

Με τη συνεργασία του Μοτοσυκλετιστικού Ομίλου Γρεβενών  στο πλαίσιο του 3ου αγώνα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Eduro (Enduro World Championship 2016)


Σάββατο 21 Μαΐου, ώρα 20.00, Πνευματικό Κέντρο . Αγ. Γεωργίου Γρεβενών

.

  • Διάλεξη κ. Σοφίας Δημάκη, Αν . Προϊσταμένης ΕΦΑ Γρεβενών με θέμα «Ευρήματα και Μνημεία στον πρώην Δήμο Ηρακλεωτών».

  • Παραδοσιακή μουσική με το σχήμα «Τσακίρα» και τις αδελφές Κυριακίδη και δοκιμή τοπικών εδεσμάτων.

Με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γυναικών Αγ. ΓεωργίουΔεσκάτη:


Πέμπτη 19 Mαΐου 2016, Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Δεσκάτης.


  • Ομιλίες αρχαιολόγων της ΕΦΑ Γρεβενών με θέμα: «Το Αρχαιολογικό Παλίμψηστο της Δεσκάτης» ώρα 20.00

  • Βραδιά με έντεχνη μουσική με τη Μουσική Σχολή και την Χορωδία του Γυμνασίου Δεσκάτης (μουσικοί Χρ. Κοτρότσιος, Ε. Διαμάντη και Λ. Αυγερινός) και δοκιμή τοπικών εδεσμάτων.

Με τη συνεργασία του Δήμου και του Συλλόγου Γυναικών Δεσκάτης.


Η Αν. Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Γρεβενών
Σοφία Δημάκη

Αρχαιολόγος


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ

Ημέρα δράσης αφιερωμένη στην προβολή του πολυσχιδούς έργου της Αρχαιολογικής ΥπηρεσίαςΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

 

Δελτίο Τύπου

 

Ημέρα δράσης αφιερωμένη στην προβολή του

πολυσχιδούς έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας

 

21 και 22 Οκτωβρίου 2015

 

Για τέταρτη συνεχή χρονιά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων διοργανώνει εβδομάδα δράσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης σε θέματα που συνδέονται με την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, με επίκεντρο την 21η Οκτωβρίου που έχει καθιερώσει ο ΣΕΑ ως «Ημέρα για την προβολή του πολυσχιδούς έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας».

Στον αγώνα ενάντια στις πολιτικές απαξίωσης των μνημείων και του έργου που συντελείται για την προστασία τους και την απόδοσή τους στην κοινωνία, το σημαντικότερο όπλο των αρχαιολόγων και των άλλων εργαζομένων στον πολιτισμό είναι η ίδια η δουλειά τους. Ως εκ τούτου διοργανώνονται σε όλη τη χώρα πάνω από 100 διαφορετικές εκδηλώσεις με στόχο την ανάδειξη του πολυσχιδούς (ανασκαφικό, αναστηλωτικό, μουσειακό, εκπαιδευτικό κ.λπ.) έργου που πραγματοποιείται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τη σημασία αυτού του έργου για την κοινωνία.

Ειδικότερα για την φετινή χρονιά, οι εκδηλώσεις, υπό τον γενικό τίτλο «Άνθρωποι και Μνημεία σε κίνδυνο», αφιερώνονται στη μνήμη του Khalid al-Asaad, Επίτιμου Διευθυντή Αρχαιοτήτων της μυθικής Παλμύρας και του Qassem Abdallh Yehya, χημικού, υπεύθυνου συντήρησης του Υπουργείου Πολιτισμού της Συρίας οι οποίοι δολοφονήθηκαν άγρια από τους αμείλικτους ισλαμιστές.

Η νεοσύστατη Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών συμμετέχει στη δράση και διοργανώνει ομιλίες αρχαιολόγων και συντηρητών της Υπηρεσίας, με παράλληλη προβολή παρουσίασης, του ανασκαφικού και αναστηλωτικού έργου, της συντήρησης, των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και των συμμετοχών στις δράσεις του Υπουργείου Πολιτισμού. Συγκεκριμένα:

 

Γρεβενά

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015, ώρα 20.00

Δημαρχείο Γρεβενών, Αίθουσα Συνεδριάσεων

 

Δεσκάτη

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015, ώρα 20.00

Δημαρχείο Δεσκάτης, Αίθουσα Συνεδριάσεων

 

Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

 

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 24610 25903 (κ. Ζ. Λόλα) ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση efagre@culture.grΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ Γρεβενιώτες Ήρωες Μακεδονικού Αγώνα (2ο Γυμνασιο)

Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών
Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου συμμετέχοντας, για 6η συνεχή χρονιά, στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών (Eurobirdwatch 2015), σας προσκαλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει την Tρίτη 13 Οκτωβρίου 2015 στην Κεντρική Πλατεία (Αιμιλιανού) Γρεβενών, από τις 11:30π.μ. έως τις 14:30μ.μ.

Στην Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών συμμετέχουν 37 χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας και στόχος της είναι η προώθηση της ευαισθητοποίησης για το αξιοθαύμαστο ταξίδι της μετανάστευσης αλλά και τις δυσκολίες και τις ανάγκες που συναντούν τα μεταναστευτικά πουλιά στους τόπους αναπαραγωγής, τα μεταναστευτικά περάσματα και τις περιοχές διαχείμασης τους, στη Μεσόγειο και την Αφρική.

Πρόσφατη μελέτη της BirdLife International και των εταίρων της αποδεικνύει ότι 25 εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά θανατώνονται παράνομα κάθε χρόνο στις χώρες της Μεσογείου. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 6η θέση στη δεκάδα των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά παράνομης θανάτωσης πουλιών, με την εκτίμηση ότι θανατώνονται παράνομα στη χώρα μας κατά μέσο όρο 704.000 πουλιά κάθε χρόνο. Τα μεταναστευτικά πουλιά αφού ξεπεράσουν τον κίνδυνο παράνομης θανάτωσης αλλά και το μεγάλο φυσικό εμπόδιο της θάλασσας της Μεσογείου, έχουν να διασχίσουν και την αφιλόξενη έρημο Σαχάρα και μάλιστα δύο φορές το χρόνο. Γι’ αυτό η BirdLife International και οι εταίροι της έχουν θέσει ως υψηλή προτεραιότητα την καταπολέμηση της παράνομης θανάτωσης των πουλιών, είτε αυτή γίνεται με όπλα, είτε με παγίδευση με ξόβεργες, δίχτυα, ηχομιμητικές συσκευές, δηλητηριασμένα δολώματα ή άλλους τρόπους.

Η εκδήλωση του Φορέα Διαχείρισης, που είναι ανοιχτή για το κοινό, έχει στόχο την ευαισθητοποίηση και για τα είδη ορνιθοπανίδας του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και θα περιλαμβάνει παιδικό εργαστήρι με κατασκευές ξύλινων φωλιών, ψηφιδωτών, δημιουργιών με πηλό και ζωγραφική. Επίσης η ομάδα της Ρίτας Γεωργαντά, Παναγιώτας Τζιούφα και Κατερίνας Μιχαλάκη θα δημιουργήσει χειροτεχνίες με θέμα τα πουλιά της προστατευόμενης περιοχής ενώ η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με παρατήρηση πουλιών με ειδικό εξοπλισμό όπως τηλεσκόπια, κιάλια και οδηγούς αναγνώρισης.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο Πληροφόρησης Μαυραναίων, στα τηλ. 2462087563, site: www.pindosnationalpark.grΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών διοργανώνει σε συνεργασία με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Γρεβενών εκδήλωση για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολτιστικής Κληρονομιάς. Επισυνάπτεται Δελτίο Τύπου και αφίσα.

Ευχαριστούμε πολύ για την προβολή.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ

Καστράκι 2015 - Αγώνες Ορεινού Τρεξίματος
Παλαιοντολογικό Μουσείο Μηλιάς

Χιονοδρομικό Βασιλίτσας


Πλατεία Ελευθερίας Γρεβενά